reflexions

Un país sense política pròpia no és un país propi. És un tros del país dels altres [...].

Si no patírem tanta carència de país, no en caldria cap, de nacionalisme, però sí que en cal: almenys per a compensar el dèficit [...].
Joan Francesc Mira

POLÍTICA
[...] tota política que no fem nosaltres, serà feta contra nosaltres.

TEMPS
Mentre dormiu us creix la barba: això és el temps.

JOAN FUSTER Diccionari per a ociosos

dilluns, d’octubre 01, 2018

VEUS DEL DISCURS


Jaume Cabré, La teranyina. Pàg. 40

L'escamot col·locat al seu lloc, les autoritats i el capellà frustrat discretament apartats, l'home refusà el drap negre que li oferia l'oficial. “Vull veure sortir el sol”, va dir. ¿Cómo dice ? “No, que no em tapi els ulls”, insistia bellugant el cap. L'oficial s'encongia d'espatlles: Como quiera, i tornava al seu lloc. Desembeinà el sabre i mirava cap a llevant, mar enllà, a la ratlla de l'horitzó. Era tanta la quietud, que semblava que podia sentir-se el pas del sol fendint l'entranya de la nit, enfilant-se per treure el cap per l'horitzó.

Pàg. 49

Eren ja en ple trajecte, fora vila. No havia de fer res més que esperar. Esperar que algú se li acostés abans d'arribar a Montcada i li digués: “Aquest fum no és bo per als pulmons, oi, mestre?” I ell havia de contestar: “Per això no fumo, senyor”. Bajanades. Bestieses. I a partir d'aquell moment, tornar a esperar instruccions. És que havia de passar-se la vida rebent instruccions, vatua l'olla? Qui havia de ser el contacte? Potser aquells dos homes del fons del vagó.



Jaume Cabré Jo confesso Editorial Proa
(pàg. 141)

En un silenci estricte, ens vam esquitllar al despatx del pare, atents a la fressa que pogués venir del fons on la mare i la senyora Angeleta repassaven la roba. Vam trigar alguns minuts a acostumar-nos a la foscor i a l'atmosfera sempre tan densa del despatx.
_ Sento una pudor rara _va dir en Bernat.
_Xxiit! _ vig xiuxiuejar, una mica melodramàticament, perquè la meva principal intenció era la d'impressionar en Bernat ara que començàvem a ser amics. I li vaig dir que no era pudor, sinó el pes de la història que carregaven els objectes que formaven part de la col·lecció; no em va entendre; segurament, jo tampoc no acabava de saber que allò que deia era veritat.
Quan vam tenir els ulls avesats a la foscor, el primer que va fer l'Adrià va ser contemplar, satisfet, la cara meravellada d'en Bernat, que ja no sentia pudor rara sinó el pes de la història que carregaven els objectes que començava a albirar. Dues taules, una plena de manuscrits i un llum estranyíssim llum que al mateix temps era... Què és això? Ah, una lupa. Ostres... I un munt de llibres vells. Al fons, una llibreria plena de llibres més vells; a l'esquerra un pany de paret ple de quadres menuts.

(jo=Adrià)



Lluís Llach Memòria d'uns ulls pintats, Barcelona, ed. Empúries, 2012 (pàg. 201-202)



El mes d'octubre fou aterridor, cada carrer tenia els seus morts i era molt difícil trobar una família sense dol. Les cases ja queien quasi sense cruiximents de tan fràgils com eren a força d'ones expanasives. Els esfondraments deixaven espais buits damunt les restes del que feia molt poc eren habitacles. Podies veure les parets mestres que quedaven dempeus, pintades amb els colors íntims de les habitacions ensorrades. Les separacions dels envans caiguts quadriculaven rares composicions cromàtiques. I, de tant en tant, algun objecte s'havia resistit a caure, un estri de la casa, un quadre, un joguet, i quedava allà, a la vista de tothom, era una exposició cruel i sorprenent per als veïns que ho descobríem.
S'ha parlat poc dels quasi tres mil morts per les bombes a Barcelona, de les quasi mil cinc-centes tones de bombes i obusos sobre la ciutat, dels més de mil vuit-cents edificis enrunats. S'ho imagina? Eren les darreres formes de guerra, amb nous armaments i nova tecnologia, estrenant-se i provant-se aquí, a iniciativa del feixisme.
_ No marxaré de casa, jo no seré un refugiat. M'hauran de treure d'aquí amb els meus per davant.
Jo, que havia conegut en Màrius en la seua vessant més calmosa, vaig intuir el pescador avesat als temporals quan deia aquestes paraules. Tanmateix, molta gent començà a abandonar el barri. La població de la Barceloneta d'aquells temps, uns trenta mil en total, érem un barreig d'emigrants fugits de la pobresa espanyola i camperols catalans que fugien de la gana que es patia a les comarques més humils. Molts havien trobat feina al port o la indústria veïna del Poblenou. Dels que tenien les cases familiars a pagès en marxaren bastants, esperant que arribessin temps millors. També els que tenien parents o amics a parts més protegides de la ciutat hi buscaren un recer. Tot i això, al barri s'hi va quedar molta gent que no va voler, o poder, abandonar-lo, malgrat les directives d'evacuació.